Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

Pokrajinski muzej Maribor je v mesecu oktobru 2023 razpisal zelo zanimiv 1. likovni natečaj Velike stvaritve majih mojstrov: Časovni stroj. Izbrana tema se je navezovala na stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Maribor – Portret meščanstva, ki se med drugim posveča tehnološkemu napredku v 19. in začetku 20. stoletja.

Preden smo začeli z ustvarjanjem likovnih izdelkov smo se veliko pogovarjali o največjih tehnoloških izumih tistega časa (parna lokomotiva, fotografija, podmornica z motorjem, tramvaj, radijski  sprejemnik, televizija, stari telefon, gramofon…) ter si ogledovali različne fotografije in  posnetke iz spleta. Sodobna umetnost se pogosto ozira v preteklost, da bi našla navdih in ustvarila dela, ki povezujejo staro z novim in tudi mi smo se z veliko vnemo zagledali nazaj v preteklost ter raziskovali in spraševali babice in dedke o tem kako je bilo včasih.  Retro motivi, kot so stari telefon, gramofon, radijski sprejemnik in kaseta, so postali priljubljeni elementi v likovnih delih, ki raziskujejo nostalgično privlačnost preteklih tehnologij v kontekstu današnjega digitalnega sveta, predvsem zato, ker so učencem neznani, novi in zanimivi. Ta dela niso le estetsko privlačna, ampak tudi globoko reflektivna, saj spodbujajo k premisleku o tehnološkem napredku Učenci so svoje ideje prenesli na papir in ustvarili zanimive primerjave med starim in sodobnim.  Prepletanje preteklosti in sedanjosti v likovnih delih ustvarja dinamičen dialog med različnimi časovnimi obdobji. Gledalce spodbuja k razmišljanju o lastni povezanosti s tehnologijo in njeni vlogi v njihovem življenju.

Med 250 prispelimi likovnimi deli je komisija izbrala 100 likovnih del na podlagi izvirnosti, izvedbe, interpretacije likovnega motiva, zanimivosti in likovnih značilnosti. V ta izbor sta se uvrstila dva likovna izdelka naših učencev. Zarja S. Nemec, Zala Korpič in Kaja Šantavec iz 4. razreda so ustvarile sliko Časovni trak fotografskih elementov. V likovnem delu lahko zasledimo motive živih barv v kombinaciji z nevtralnimi barvami, kar ustvarja že vizualno harmonijo med preteklostjo in sedanjostjo. Aleksija Kodila, Matija Kovač, Nikita Rogač, Zoja Tompa in Eva Erjavec iz 5. razreda pa so upodobili motiv starega radia v kombinirani tehniki. Radio v umetnosti ne predstavlja le kot tehnologijo, ampak tudi čustveno vez z glasbeno zgodovino.

Vsa izbrana dela bodo do 2. 9. 2024 na ogled v Pokrajinskem muzeju Maribor. Vljudno vabljeni.

Retro je vsekakor in, ne le kot trend, ampak kot način raziskovanja in razumevanja naše tehnološke dediščine.

 

 

Monika Vidmar

 

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost