Skoči na glavno vsebino
+(386)2 545 96 00 ospuconci@ospuconci.si

17. september je dan zlatih knjig. Slovenski pisatelj France Bevk se rodil in tudi umrl na ta dan. Na ta dan se začne tudi bralna značka, ki se zaključi 2. aprila, ob mednarodnem dnevu knjig. Ob tem dnevu običajno prvošolčki prvič obiščejo knjižnico in dobijo v dar knjigo, ki jo podarja društvo Bralna značka. Letos bodo knjige prejeli v tednu otroka, ko praznuje Zveza prijateljev mladine 70 let.

V mesecu septembru poteka tudi Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal pod geslom »pokloni čas, polepšaj dan«. Posebna pozornost bo namenjena branju strokovne in stvarne literature ter medgeneracijskemu branju.

Častna pokroviteljica Nacionalnega meseca branja je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je ob  uradnem začetku NMSB 2023 podala naslednjo izjavo:

 

V obdobju Nacionalnega meseca skupnega branja, Slovenija knjigo, še bolj kot običajno, postavlja v središče pozornosti. Spodbujanje branja je izjemno pomembno, k čemur dragoceno prispeva tudi edinstveni slovenski nacionalni projekt Rastoča knjiga, katerega prizadevanja podpira tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Branje je veščina in disciplina, ki vodi k razumevanju, k spoštovanju drug drugega, prispeva k razumevanju tistega, kar nas druži in lažjem sprejemanju naših razlik. Branje knjig je v času tik-toka, instagrama in youtuba še toliko pomembnejše. Ker z branjem rastemo kot osebnosti, kot aktivni državljani in državljanke, in z branjem širimo obzorja, bogatimo naše vedenje in spoznavamo tuje dežele, usode ljudi, njih hrepenenja in njihove boje.

Knjiga je ključna za napredek posameznika in družbe kot celote.

Vir: https://nmsb.pismen.si/izjava-predsednice-republike-slovenije-dr-natase-pirc-musar-ob-zacetku-nmsb-2023/

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost