e-branje

23. april – SVETOVNI DAN KNJIGE IN NOČ KNJIGE

23. april je Unesco razglasil za svetovni dan knjige. Na ta dan po vsem svetu praznujejo milijoni ljudi, ki se zavedajo moči literature.

Unesco je leta 1996 razglasil 23. april za svetovni dan knjige. Čeprav se praznovanje knjige povezuje z datumi smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara, ima 23. april tudi svetlejšo plat, saj si na ta dan v Kataloniji ob prazniku svetega Jurija že več desetletij podarjajo cvet in knjigo.

V Barceloni na ta dan praznujejo t. i. Sant Jordi (sv. Jurij), to je dan ljubezni in književnosti. Ljudje si izmenjujejo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej. Znana je katalonska legenda o zmaju. Legenda pravi, da se je vitez boril z zmajem, ki je teroriziral vas in princeso. Ko je ga le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo.

V zadnjih letih se je pobuda »knjige in vrtnice« razširila tudi drugod po svetu in sedaj beleži že 150 dogodkov v več kot 50 državah.

Temu zgledu sledimo tudi v Sloveniji, saj se na ta dan organizirajo razne razstave knjig, sejmi, prireditve, recitali … Osnovni namen mednarodnega dneva je široki množici približati knjigo in razširjati bralno kulturo

Poslanico predsednika društva slovenskih pisateljev najdete na spodnjem naslovu:

https://drustvo-dsp.si/poslanica-predsednika-dsp-ob-svetovnem-dnevu-knjige-in-avtorskih-pravic/

KAJ JE NOČ KNJIGE?
Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Na Noč knjige se zgodi stotine dogodkov po vsej Sloveniji, v zamejstvu in v številnih državah po svetu. 

Zaradi trenutnih razmer bo noč knjige letos drugačna, a vendarle bo. Letos se bomo  posvetili branju v domačem krogu.

Dragi učenci, spoštovani starši, vabimo vas, da se danes zvečer ob 20. uri pridružite vseslovenski akciji – branju od doma v Noči knjige. Pripravite si svojo najljubšo knjigo, pravljico, zgodbo, ki jo boste ta večer brali. Prav gotovo boste kaj našli v domači knjižnici. Starejši učenci, starši, stari starši lahko berete mlajšim učencem. Lahko pa mlajši otroci, ki to že znate, berete svojim staršem, dedkom, babicam.

Ob tem lahko naredite kakšno fotografijo, narišete ilustracijo, napišete spremenjen konec zgodbice, zapišete svoje razmišljanje o knjigi in branju. Če želite, lahko vse, kar boste ustvarili,  pošljete svojim razredničarkam (1. do 5. razred) ali učiteljicam slovenščine (6. do 9. razred). Lahko pa pošljete tudi na naslov knjižničarke: brigita.buzeti@ospuconci.si.

Če ne morete brati ob navedeni uri, si čas za branje izberite sami.
Vzemimo si čas za knjigo. Ne le ob njenem prazniku, ampak vsak dan.

Pošiljam vam še dve povezavi. Prisluhnite pravljičarki Vesni Radovanovič iz soboške knjižnice:

noč knjige nas vse skupaj vabi član programskega odbora Bralne značke Boštjan Gorenc Pižama https://www.youtube.com/watch?v=rtAjnTCp4vY.

Želim vam veliko užitkov ob branju in ustvarjanju.

knjižničarka Brigita Buzeti


POSLANICA OB 2. APRILU

 

Vabimo vas, da si ogledate nekaj čudovitih Andersenovih risank na spodnjih povezavah. Veselo praznovanje vam želimo!


BRANJE V ČASU, KO SO KNJIŽNICE ZAPRTE

Učbeniška gradiva:

 

Brezplačno branje (e-oblika)

BIBLOS: biblos.si – knjige si lahko brezplačno izposodijo tisti, ki so vpisani v splošno knjižnico. (Tu je videoposnetek, kako se prijaviš. Potrebuješ pa geslo. Video: https://www.youtube.com/watch?v=GKpL2gBb2NY&feature=emb_logo)

Wikivir: https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran – velik izbor , iščete lahko po avtorjih ali naslovih del.

dLib: http://www.dlib.si/

EMKA: https://www.e-emka.si/catalog/show/brezpla%C4%8Dne+eknjige/68?fbclid=IwAR37Mo_pO9p0iNJiddETUldL5u5tXWslAF9p55ztQVJf8MeUvKRI4TpwkW0

Založba Zala: https://zalozba-zala.si/brezplacne-eknjige/

Bralnica – povezave do branja v angleškem jeziku: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/

Argeta junior: SEZNAM KNJIG

Zvočne knjige

 

Filmi, lutkovne predstave

 


2. APRIL – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

 V spomin na svetovno znanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena praznujemo 2. aprila, na njegov rojstni dan, mednarodni dan otroških knjig.

Letošnje praznovanje je za nas še posebej pomembno saj je Slovenska sekcija IBBY pokrovitelj  2. aprila 2020, kar pomeni, da z našim gradivom in spodbudami praznujejo mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu.

Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič, vse gradivo je oblikovala Melita Rak.

Oba ustvarjalca – pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič – je Slovenska sekcija IBBY nominirala tudi za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.

(Skupno 921 obiskov, današnjih obiskov 1)